top of page

Συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. 5 δραστηριότητες για γονείς!

1) Φτιάξτε μια "νοηματική" γλώσσα (κώδικα επικοινωνίας χωρίς λόγια). "Μιλήστε" με αυτήν μαζί με τα παιδιά σας για να εκφράσετε συναισθηματικές ή σωματικές καταστάσεις.

Παράδειγμα: "κρυώνω" (αγκαλιάστε τον εαυτό σας τρίβοντας με τα χέρια σας τα μπράτσα σας) ή

"φοβάμαι" (πάρτε την γκριμάτσα του φόβου)

Παίξτε μαζί με το παιδί και φτιάξτε ιστορίες "χωρίς λόγια".

2) Φτιάξτε το οικογενειακό σας δέντρο. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες σας ή σκίτσα που θα ζωγραφίζει το παιδί για κάθε έναν από την οικογένεια. Μετά συζητήστε για τον καθένα ξεχωριστά.

Παράδειγμα: "Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά;"

"Τι φοβάται ο αδελφός σου;"

"Πως νιώθει η μαμά όταν πάει σινεμά;"

Συζητήστε τα συναισθήματα που προκαλεί κάθε μέλος της οικογένειας στο παιδί. Και τα αρνητικά και τα θετικά. Δίνοντας έμφαση στα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού δεν τα ενδυναμώνουμε (όπως ίσως πολλές φορές φοβόμαστε), αλλά βοηθάμε το παιδί να τα εξωτερικεύσει, να τα εκφράσει, να τα απενοχοποιήσει και να βρει τρόπους να τα ξεπεράσει, να επιλύσει προβλήματα και συγκρούσεις.

3) Βρείτε φωτογραφίες από την παιδική σας ηλικία (ή/και τωρινές) από κάτι που σας έκανε ή σας κάνει χαρούμενους, λυπημένους, φοβισμένους ή θυμωμένους (π.χ. το παλιό σας κατοικίδιο). Δείτε τις φωτογραφίες μαζί με τα παιδιά και συζητήστε μαζί τους πως νιώθατε τότε.

4) Διαβάστε παραμύθια! Εντοπίστε μαζί με τα παιδιά τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και συζητήστε τα...

5) Φτιάξτε "κονκάρδες συναισθημάτων". :)

Οι κονκάρδες θα απεικονίζουν φατσούλες με συναισθήματα (χαρά, λύπη, φόβος κ.α.). Το κάθε μέλος της οικογένειας θα φορά στο σπίτι την κονκάρδα που αντιπροσωπεύει το συναίσθημά του. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας στο παιδί, να το προτρέψετε να σας "καταλάβει" αλλά και να συζητήσετε για τα δικά του συναισθήματα.

Featured Posts
Ελέγξτε πάλι σύντομα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook - Black Circle
bottom of page